
 
Consultation: VAT-exclusive pricing 
 

Question 2: Do you agree that Code rule 3.19 should be amended to allow VAT-exclusive prices to be given in advertisements provided they are clearly addressed 
to business consumers who pay no VAT or can recover VAT? If you disagree, please explain why. 
 

  

 Respondent making points 
in favour of the proposal: 

Summary of significant points: BCAP’s  evaluation: 

1.1 Institute of Practitioners in Advertising 
(IPA) 

 
 Yes, we agree that Code rule 3.19 should be amended to allow 
VAT-exclusive prices to be given in advertisements provided they 
are clearly addressed to business consumers who pay no VAT or 
can recover VAT. 

BCAP agrees. 

1.2 Direct Marketing Association (DMA) The DMA also agrees to the proposed changes to 3.19 to allow VAT 
exclusive prices to be stated in advertisements provided it is clear 
the advertisements are addressed to business customers who either 
pay no VAT or can reclaim any VAT paid. The proposed wording 
clearly sets out the requirements placed on an advertiser who wants 
to quote VAT exclusive prices. 
 

BCAP agrees. 

1.3 An organisation requesting 
confidentiality 

The diversity of our product range lends itself to purchases by small 
business customers, who may be able to recover VAT.  Therefore 
any advertisements and/or price claims addressed to business 
consumers who pay no VAT/ recover VAT would benefit from the 
option to display VAT-exclusive prices where appropriate 

BCAP agrees. The proposed amendments to rule 3.19 will allow advertisers to make VAT-
exclusive prices in advertisements which they cannot guarantee will be heard by a 
business audience only provided it is clear to whom the price claim is addressed.  
 

    

 Respondent making points 
against the proposal: 

Summary of significant points: BCAP’s  evaluation: 

2.1 Home Retail Group We are concerned that the change may simply lead to complexity 
and confusion rather than avoiding the misleading of consumers or 
providing clarity for advertisers. 
 
A rule that allows VAT exclusive adverting to trade consumers would 
work in media where the advertisement is clearly aimed at the trade 
(e.g. a trade publication, a specific business customer price list.)  
Where the advertisement is broadcast and therefore there is no 
control or targeting as to whom sees the advertisement then it is 
likely that consumers will be exposed to the price message. 
 
The message may be clearly expressed that the specific offer or 
price is directed to trade purchasers only, and this would not be an 
issue for items that trade purchasers only would purchase (large 
plant, machinery, heavy goods vehicles etc) but there are a huge 
area of products that consumers may also need to hire or purchase. 
 

- Small office home office supplies - office chairs, printers, 
printer supplies, stationary 

- Items for DI projects (usually for hire) - small cement 
mixers and other plant, skips 

- Small commercial vehicles - vans and minibuses 
 

BCAP disagrees. In the broadcast media environment it is very difficult, if not impossible, 
for advertisers to ensure that their VAT-exclusive prices will only appear to business 
audiences, thereby making broadcast media an inflexible environment for business-to-
business advertising. By amending rule 3.19 to focus on to whom the price claim is 
addressed, BCAP envisages that advertising could appear which included a price clearly 
addressed to business customers, exclusive of VAT, in a way that is clear to audiences, 
adheres to the spirit of the Code, and fosters a less restrictive business-to-business 
advertising environment.  
 
BCAP understands that there are likely to be products and services which appeal equally 
to a business and non-business consumer, but considers that if the price claims are 
addressed clearly it is possible to present the range of applicable prices which, in some 
cases, may mean presenting two prices, one inclusive of VAT and the other one exclusive 
of VAT. BCAP’s proposed amendment would require advertisers to ‘clearly’ address price 
claims to the appropriate audience making it unlikely that the clarification the price is VAT-
exclusive in on-screen small print insufficient. When making judgements, the ASA will 
consider the advertisement as a whole and consider whether the price claim is clearly 
addressed to business or non-business consumers. If appropriately addressed, BCAP 
considers that VAT-exclusive prices can be presented in a way that is not misleading for 
consumers. For the avoidance of doubt, all other rules in the Misleading Advertising 
section of the Code would apply, ensuring that advertisements do not mislead. 
 

 



 
The abuse that we can potentially see is where there are cross over 
products that can be purchased by consumers as well as trade 
customers, undue influence may be placed on the ex VAT price, 
even though the VAT rate and some text implying that the advert is 
aimed at trade customers may be present in the advert. 
 
We would urge BCAP when considering this proposal to make sure 
that adequate safeguards are included to ensure that both 
advertisers and regulators clearly understand how to ensure that 
such adverts do not mislead consumers, either as an unintended 
consequence of poorly constructed adverts or adverts deliberately 
designed to take advantage created by undue emphasis on ex - VAT 
prices that may mislead or confuse the "average consumer". 
 

 
 
 
 

 

Question 3: Do you agree to the revised wording of Code rule 3.19? If you disagree, please explain why. 
 
 

  

 Respondent making points 
in favour of the proposal: 

Summary of significant points: BCAP’s  evaluation: 

3.1 Institute of Practitioners in Advertising 
(IPA) 

Yes, we agree to the revised wording of Code rule 3.19 (as it 
appears in Section 5 of the consultation document). 

BCAP agrees. 

 


